keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Tapaus Hera Bell

Kuvaaminen on jäänyt muiden kiireiden johdosta hyvin vähälle viime aikoina ja siksi en ole päivittänyt blogiani kevään jälkeen. Nyt kuitenkin törmäsin asiaan josta katsoin aiheelliseksi kirjoittaa jotakin, vaikka kuvaamaan en ole vieläkään ehtinyt.

Muutaman viime päivän aikana digicamera.net sivuston keskusteluissa on oltu harvinaisen yhteinäisenä rintamana. Yleensähän siellä väännetään kättä milloin mistäkin, mutta tällä kertaa kaikki ovat olleet yhdestä asiasta samaa mieltä. Kyse on tapauksesta jossa eräs kuvaaja oli tehnyt tarkistuksen mihin kaikkialle hänen ottamia kuvia on päätynyt internetin ihmeellisessä maailmassa. Yllätyksekseen hän löysi yhden kuvansa Kanadalaisen valokuvaajan, Hera Bell:in blogista. Rouva Bell oli kirjoittanut kuvan yhteyteen melko pitkän tarinan siitä, missä ja miten oli kuvan mukamas ottanut. Kun asia päätyi digicameran sivuille alkoi tapahtua. Porukka kävi läpi Bell:in kuvia ja löysi yhä lisää kuvia joista osa oli varmasti otettu luvatta ja osa oli vähintäänkin epäilyttäviä. Sitten tapauksesta ruvettiin kirjoittamaan myös ulkomaisilla valokuvaussivustoilla. Bell käväisi dpreview :n keskustelussa ilmoittamassa että syytökset eivät pidä paikkaansa, mutta kun häneltä pyydettiin todisteita omien väitteidensä tueksi ja muiden kumoamiseksi, hän poistui eikä palannut. Samalla hänen sivustonsa menivät kiinni.

Kuvavarkauksia tapahtuu netissä joka päivä. Suurin osa on sinällään melko harmittomia vaikkakaan eivät missään tapauksessa hyväksyttäviä. Tämän tapauksen tekee mielestäni erityisen törkeäksi se, että Bell on (tai ainakin esiintyy) valokuvausalan ammattilaisena ja muistaa jopa pyytää muita kunnioittamaan kuviensa tekijänoikeuksia sivuillaan. Rouva on ollut esillä paikallisissa lehdissä ja ilmeisesti tv-ohjelmissa valokuvausprojekteihinsa ja näyttelyihinsä liittyen. Viimeisimmän tiedon mukaan Montreal Gazette harkitsee lehtijuttua tämän kuvavarkaustapauksen tiimoilta. Melkoisen huonoa mainosta rouva Bellin kannalta, jos lehti päättää jutun tehdä ja julkaista. Uskoisin että juttu ilmestyy, todisteet ovat sen verran murskaavat.

Alla linkit kuvapariin, rouva Bellin kuva ja alkuperäinen:

Hera Bell blogisivu
(tai jos tarkkoja ollaan, ruutukaappaus siitä)
alkuperäinen
Tässä vielä alkuperäisen kuvaajan LightRoom kuva, jossa näkyy että samasta paikasta on muitakin kuvia jos tuo ylläoleva ei vielä vakuuttanut:
LR ruutukaappaus
 
Tässä linkki digicameran alkuperäiseen keskusteluun josta koko homma lähti käyntiin.

Tästä ketjusta taas löytyvät kaikki kuvaparit jotka porukka onnistui kaivamaan esille.

Vaikea ymmärtää miksi joku toimisi näin, mutta onhan vastaavia tapauksia paljastunut ennenkin. Tavallaan hieman surullista, ilmeisesti rouvalla on ollut pakottava tarve saada aikaiseksi jotakin mihin eivät omat taidot ole riittäneet, mutta toisaalta varas on varas ja ansaitsee rangaistuksen, oli syy mikä hyvänsä.

2 kommenttia:

Eero Vihavainen kirjoitti...

On kyllä käsittämätöntä. Jos Hera Bellin sivut nyt laisinkaan pitävät paikkansa niin ei kyllä pitäisi olla tarvetta varastaa toisten kuvia.

En aiemmin ollut kuullut Hera Bellistä ja äkkiseltään ajattelin että varmasti joku wannabee valokuvaaja pönkittää itsetuntoaan/mainettaan/jotain käsittämätöntä tai ainakin käsittämättömällä tavalla.

Mutta jos oikeasti esim. NG:n kanteen päässyt kuvaaja tekee tälläistä...uskomatonta.

Eero Vihavainen kirjoitti...

No niin. Jäi asia niin kovasti häiritsemään että oli pakko tonkia lisää. Hera Bellin sivuilla ollut "NG:n" kansi hänestä itsestään, sekin on täyttä puppua. Eli en kyllä usko enää yhtään näkemääni hänen sivuillaan.